Intro Kindvriendelijke recepten

Olivia is ondertussen 1 jaar gepasseerd en is wat kieskeurig geworden met haar eten (lucky me 🙂 ).
Ik heb het daar moeilijk mee omdat ik geobsedeerd met haar voeding, Olivia is een moeilijke eter en wat aan de magere kant. Gelukkig heb ik met wat opzoek werk en experimenteren gezonde kindvriendelijke recepten gevonden.

De truk om moeilijke peuters te laten eten 

Het recept zelf is simpel. Kinderen eten met hun ogen, dus het is belangrijk dat het er goed en lekker uitziet.
Als je eten er leuk uitziet dan beginnen peuters er ook met plezier aan. Dit is natuurlijk hoe ik het ervaar met Olivia. Maar als ik kijk naar mezelf, hoe mooier mijn bordje hoe groter mijn ogen en honger :).

Ingrediënten voor kindvriendelijke recepten

Ik heb 3 recepten maar het principe is telkens hetzelfde, de smaken zijn gewoon telkens wat anders.
De hoeveelheid heb ik telkens op gevoel gedaan omdat je deze nadien kan invriezen. 

Hapje met vis

Hele Broccoli¾ bloemkool
1 grote wortel1 ei
broodkruimelzalm fillet

*eventueel dille

Stoom of kook de broccoli, bloemkool en wortel. Als deze gaar zijn, dan pureer je deze in grovere stukken. In een voor verwarmde oven van 180°, gaar je de zalm in zijn geheel. Je kan er eventueel, naar smaak, een beetje olijfolie en dille over strooien. Nadat de zalm gaar is kan je hem in stukken scheuren en samen met het ei mee bij je puree mengen. Ik heb ongeveer 3 scheppen broodkruimels toegevoegd aan de puree, maar dit moet je bekijken naargelang je de structuur wil. 

Hapje met kalfsvlees en Ras el Hanout 

Zoete patatbloemkool
1/3 pompoenprincesse bonen
kalfsvlees2eitjes
broodkruimRas el Hanout

Ook hier stoom/kook je de groentjes af en pureer je de groentjes. Bak je vlees in de pan met wat boter of olie, maar goed opletten dat je geen krokante kantjes krijgt ( indien je kindje nog niet goed kan knauwen) . Nadien snij of scheur je het vlees en meng je het mee onder de puree. Vervolgens meng je de Ras el Hanout toe, opgelet dat je niet te veel kruiden gebruikt. Ras el Hanout geeft veel smaak. Voeg uw eitjes en broodkruimels toe.

Hapje met kip

Zoete patateen kleine gewone aardappel
Aubergine1 paprika naar keuze
Beetje geraspte kaaskip
1 ei Broodkruim

De aubergine schillen en de binnenkant verwijderen, ook paprika kan je het best schillen* en in fijne stukken snijden. Stoom/ kook al je groenten behalve de paprika. Bak eerst je paprika met wat boter of olie 2min en voeg je kip toe. Zo heeft je kip al een lekkere smaak. De groentjes pureren en de kip scheuren of in kleine stukjes versnijden, kaas toevoegen en paprika toevoegen aan je puree. Voeg uw ei en broodkruimels toe.

*Het is zo dat de schil van paprika’s moeilijk verteerbaar is voor sommige mensen. Dit zorgt soms voor onaangename oprispingen na het eten. Vandaar dat de meeste mensen de schil verwijderen vooraleer ze een paprika opeten.

Hapjes afbakken

Nu het leuke, verwarm je oven op 180° en de hapjes vormgeven.
Ik heb mijn hapjes simpel gehouden en in ‘platte schijfjes’ gevormd, maar je kan hier perfect mee spelen. Je kan met vormpjes werken of in ‘wedges’, hartjes of sterretjes kneden. Zet de hapjes op een bakplaat en laat ze ongeveer 20min afbakken. Je voelt dat deze wat harder zijn geworden, voelen ze toch nog wat ‘zacht’ aan dan laat je ze nog wat langer bakken. Laten afkoelen en dan kan je ze verdelen en invriezen, handig toch?

3 kindvriendelijke recepten

Simpele, lekkere en leuke kindvriendelijke recepten

Als je lieverd wat ouder is dan kan je dit samen maken, kinderen zouden makkelijker eten als ze zelf zien en helpen. Ik ben iemand die graag 1 avond veel klaar maakt om nadien op te warmen. Nu heb je 3 verschillende recepten maar je hebt zoveel varianten.

Als extra heb ik op mijn Tiktok nog leuk receptje ‘wortel krokketje’ gemaakt

@debo.leysen

I don’t know why the quality is so poor #babyfood #fybaby #foodie

♬ origineel geluid – Debo&Luna

Hopelijk vind je peuter dit lekker en ben jij wat gerust dat ze hun groentjes opeten.

Succes!