Op zoek naar een leuke stedentrip die geschikt is voor het hele gezin? Kijk dan eens naar Porto! Deze prachtige stad in Portugal heeft alles te bieden voor een onvergetelijke vakantie met kinderen. Van charmante huizen en sfeervolle straten tot interessante musea en leuke activiteiten, Porto heeft voor elk wat wils.

Waarom Porto met kids?

 • Kindvriendelijke stad: Porto is een compacte stad met veel voetgangersgebieden. Dit maakt het in principe gemakkelijk om je met kinderen te verplaatsen. Echter, houd er rekening mee dat de stad heuvelachtig is.Met een buggy kan het dus best een uitdaging zijn om je te verplaatsen.
 • Veel te zien en te doen: Er zijn tal van musea, attracties en activiteiten die geschikt zijn voor kinderen, van dierentuinen tot speeltuinen en boottochten.
 • Heerlijk klimaat: Porto heeft een mild klimaat met warme zomers en zachte winters, waardoor het een perfecte bestemming is voor een gezinsvakantie.
 • Betaalbaar: Porto is een relatief goedkope stad, waardoor je hier een leuke vakantie kunt beleven zonder te veel geld uit te geven.

Onze ervaring met Porto met een peuter

We verbleven in een huisje in Valadares, op ongeveer 15 minuten van het centrum van Porto. Dit was een ideale locatie, want we waren vlakbij de zee en konden zo de drukte van de stad ontvluchten. In Valadares bezochten we de Capela do Senhor da Pedra, een mooi kapelletje met uitzicht op zee.

Wat te doen in Porto met kids

 • Bezoek de Livraria Lello: Deze prachtige boekhandel is een must-see voor elke bezoeker van Porto. Kinderen zullen versteld staan van de wenteltrap en de prachtige azulejos.
 • Maak een boottocht op de Douro: Geniet van een ontspannende boottocht op de rivier de Douro en bewonder de stad vanuit een ander perspectief.
 • Ontdek de wijk Ribeira: Deze charmante wijk met smalle straatjes en kleurrijke huizen is perfect om te dwalen en te ontspannen.
 • Bezoek het Serralves Museum: Dit museum voor moderne kunst heeft een prachtige tuin waar kinderen heerlijk kunnen spelen.
 • Proef een Pastel de Nata: Dit overheerlijke Portugese gebakje is een echte traktatie voor jong en oud.

Leuke activiteiten met Olivia

We hebben met Olivia diverse leuke activiteiten gedaan in Porto. We bezochten Sea Life, waar ze de vissen en andere zeedieren kon bewonderen. Vlakbij aan de overkant  van Sea life is Castelo do Queijo, het kleine 17-eeuwse fort is opengesteld voor bezoekers (entreeprijs €0,50). met een prachtig uitzicht over de stad.

Livraria lello
We wilden graag Livraria Lello bezoeken met Olivia, ondanks de lange rij. We hoopten dat het wachten de moeite waard zou zijn. Helaas bleef de rij lang en besloten we na een tijdje dat we te veel tijd zouden verliezen. Achteraf hadden we toch wel spijt dat we niet langer hadden gewacht of op een andere dag waren teruggekomen.Sao Bento station
Van Praça da Liberdade naar São Bento Station: een reis door tijd en schoonheid. Bewonder de architectuur, verken de azulejos-verhalen en ervaar gratis de magie van dit unieke station.

Igreja do Carmo: kunst, historie en een vleugje humor
Bewonder de Igreja do Carmo in Porto, waar een gigantisch azulejos-schilderij de zijkant siert. Ontdek de unieke Siamese tweelingkerk, gescheiden door een piepklein huisje. Duik in de fascinerende geschiedenis en geniet van de schoonheid en humor van deze bijzondere plek.

Op aanraden van onze Airbnb-gastheer stopten we in Douro Marino. Hier maakten we een korte wandeling met Olivia en genoten we van de schattige straatjes en het authentieke Portugese sfeertje. We bekeken ook de Public washing Afurada, waar de lokale bevolking vroeger hun wasgoed deed.

Een must-do in Porto: port proeven!

Natuurlijk mag je tijdens een bezoek aan Porto niet vergeten om port te proeven. We bezochten een porthuis en namen deel aan een rondleiding en proeverij. Het was voor Olivia misschien het minst tofste activiteit maar dat vonden mama en papa wel. 😉

Ponte e Dom Luis & KABELSPOORBAAN
De Ponte de Dom Luis, een onmiskenbaar symbool van Porto, strekt zich majestueus uit over de Douro. Gebouwd door een leerling van Gustave Eiffel, vertoont de brug gelijkenissen met de iconische Eiffeltoren. De dubbele structuur, met gescheiden niveaus voor voetgangers en auto’s, nodigt je uit om te wandelen en te genieten van adembenemende uitzichten over de oude stad en de rivier. Ervaar de grandeur van dit meesterwerk in staal, ’s avonds gehuld in magische verlichting, en voeg een onvergetelijke dimensie toe aan je bezoek aan Porto.

Geen zin om te sjouwen? De Funicular dos Guindais whiskt je in een mum van tijd naar beneden. En geniet onderweg van wauw-uitzichten over Porto, de Douro en de Ponte Luís I. De kids vinden het helemaal te gek!

 • €2,50 per rit
 • 3 minuten durende afdaling
 • Tickets online kopen voor snel instappen
 • Rolstoeltoegankelijk

Voetballiefhebbers opgelet: Estádio do Dragão tour

Ben je een voetballiefhebber? Dan is de Estádio do Dragão tour zeker een aanrader! We namen een rondleiding door het stadion van FC Porto en Olivia vond het geweldig om te zien waar haar favoriete spelers voetballen.

Tips voor een geslaagde stedentrip met kinderen in Porto

 • Kies voor een kindvriendelijke accommodatie.
 • Neem de tijd om de stad te verkennen.
 • Wissel af tussen culturele activiteiten en leuke activiteiten voor kinderen.
 • Houd rekening met het weer.

Extra Tips voor een geslaagde stedentrip met kinderen

 • Neem een draagzak mee voor je kind, als je van plan bent veel te wandelen.
  Zorg voor voldoende rustmomenten: Kinderen kunnen snel moe worden, dus zorg voor voldoende rustmomenten tijdens je stedentrip
 • Zorg voor voldoende eten en drinken voor onderweg.

Ons belevenis

Porto, met zijn charmante straten, kleurrijke huizen en sfeervolle muziek, bleek een onverwachte parel voor een stedentrip met onze tweejarige Olivia. We kozen voor slow travel, met een knus huisje vlakbij het strand als uitvalsbasis. De middagdutjes van Olivia gaven ons de perfecte afwisseling tussen sightseeing en ontspanning.


We hopen dat je geniet van je reis naar Porto!